Love Scamming: Zo herken je de oplichter meteen

Tegenwoordig zoeken veel mensen die op zoek zijn naar ware liefde vaak hun toevlucht tot online datingsites, omdat daar een enorm aanbod aan potentiële partners te vinden is. Helaas maken oplichters misbruik van deze zoektocht naar liefde om zich financieel te verrijken.

Wat is Love Scamming?

Love Scamming, ook wel Romance Scamming genoemd, beschrijft de moderne vorm van het huwelijkszwendelspel. In dit verband wordt gesproken van liefdesbedrog. Bij deze vorm van oplichting maakt de dader valse profielen aan op sociale-mediaplatforms of online datingsites. Na een eerste onschuldig contact speelt de oplichter verliefdheid voor aan het slachtoffer. Het doel van deze oplichting is om financiële bijdragen van de misleide persoon te verkrijgen.

Hoe gaan oplichters te werk?

De oplichter (de term voor dergelijke oplichters) kan zowel een vrouw als een man zijn. Deze oplichters slagen erin zich na verloop van tijd chattend onmisbaar te maken voor het uitgekozen slachtoffer, zelfs als beide personen elkaar nog nooit in het echte leven hebben ontmoet.

Het eerste contact

De procedure is hierbij meestal bijna altijd hetzelfde. Het slachtoffer wordt meestal onder een valse identiteit aangesproken op een single-platform of een sociaal-mediaprofiel, zoals bijvoorbeeld op Facebook of Instagram. Hier wordt al geprobeerd interesse te wekken en het slachtoffer naar een ander communicatiemiddel zoals WhatsApp of Google Chat te lokken.

De oplichter zorgt er altijd voor dat de valse identiteit gedurende de hele zwendel wordt gehandhaafd.

Het eerste contact wordt gelegd via sociale media.

Liefdeszwendelaars gebruiken bijna uitsluitend sociale media om contact te leggen.

Vertrouwen opbouwen bij het slachtoffer

Om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen, bedenken de oplichters een gedetailleerde biografie. Ze vertellen hun hele levensverhaal, beginnend bij hun beroepsloopbaan tot en met eerdere beëindigde relaties, hobby’s en reisdoelen.

Als het slachtoffer het communicatiemiddel wil wijzigen waarbij de oplichter zijn ware identiteit moet prijsgeven, zoals bij communicatie via FaceTime of een webcam, reageert deze in de meeste gevallen afwijzend of heeft hij al tal van passende excuses paraat waarom dat niet mogelijk is.

Overdreven liefdesverklaringen

In het begin gaat de oplichter nog voorzichtig te werk. Dit verandert na enkele dagen, wanneer hij er zeker van is dat hij het interesse van het slachtoffer heeft gewekt. Vanaf dat moment bekent de oplichter aan het slachtoffer dat hij hopeloos verliefd is. Deze liefdesverklaringen blijven dan constant en lopen als een rode draad door het verdere verloop van het verhaal. Door de afstand en de weinige geselecteerde informatie gelooft het slachtoffer daadwerkelijk dat het de ideale partner heeft gevonden.

Afspraken maken

Na verloop van tijd vertelt de oplichter dan over de eerste ontmoeting met het slachtoffer. Hier doet hij alsof hij zich oneindig verheugt, wat bij het slachtoffer grote anticipatie opwekt.

Er komt echter geen ontmoeting. In plaats daarvan heeft de oplichter altijd geldige excuses paraat. Het excuus is altijd gerelateerd aan geldproblemen. Op dat moment probeert de oplichter dan geld van het slachtoffer te verkrijgen. Hij geeft verschillende redenen op, zoals:

  1. Geld voor een vlucht: De oplichter wil eindelijk bij het slachtoffer zijn, maar heeft geld nodig voor een vlucht omdat hij zijn creditcard heeft verloren of zijn rekening is bevroren zolang hij in het buitenland is.
  2. Zieke familieleden: Een familielid is plotseling ziek en moet geopereerd worden. Voor deze operatie is dringend geld nodig, omdat deze anders niet doorgaat, en de oplichter heeft geen toegang tot zijn rekening in het buitenland.
  3. Schulden: De oplichter beweert schulden te hebben, bijvoorbeeld bij autoriteiten, de belastingdienst of de douane. Deze moet hij dringend terugbetalen, anders krijgt hij problemen.

Uiteindelijk is de oplichter altijd onschuldig in een financiële noodsituatie beland en kan hij zich alleen met hulp van het slachtoffer daaruit bevrijden.

Let op: Het blijft nooit bij een enkele oproep tot betaling

De eenmalige betaling van een geldbedrag is nooit voldoende voor de oplichter. De oplichter verzint voortdurend nieuwe excuses om het slachtoffer ertoe te bewegen opnieuw geld naar hem te sturen. Weigert het slachtoffer, dan zet de oplichter het slachtoffer emotioneel onder druk. Pas als het slachtoffer absoluut niet meer in staat is te betalen, laat de oplichter hem met rust.

Het blijft nooit bij een enkele oproep tot betaling - Zo herken je de oplichter meteen

Wie één keer betaalt, wordt gevraagd om steeds opnieuw te betalen. Fraudeurs zullen altijd nieuwe redenen verzinnen om nog meer geld te krijgen.

Hoe herken en ontmasker je een Love-Scammer?

Wie op internet op zoek is naar liefde, moet zeker opletten en uitkijken naar Love-Scammers. Deze Love-Scammers bevinden zich op alle kanalen op internet, zoals Facebook, Instagram of datingsites.

Als je iemand interessants online hebt ontmoet, is het verstandig om het profiel nauwkeurig te onderzoeken. Hier zijn enkele tekenen die wijzen op een nep-profiel:

Het profiel bestaat pas enkele dagen:

Of een profiel pas sinds zeer korte tijd bestaat, kun je in veel gevallen al zien aan de afwezigheid van interacties op het profiel, weinig ‘likes’ of nauwelijks aanwezige volgers. De weinige volgers die er zijn, hebben meestal hetzelfde geslacht, maar komen uit verschillende landen.

Verdachte foto’s:

Ook de keuze van de foto’s kan verdacht zijn. Oplichters gebruiken meestal foto’s van aantrekkelijke personen. Er zijn maar weinig foto’s die details van het huis laten zien. Als de persoon buitengewoon aantrekkelijk is, vraag je dan af of je qua leeftijd en uiterlijk bij die persoon past.

Interessante levensloop:

De oplichter heeft nooit een alledaags leven. Hij heeft een interessant beroep en een verbazingwekkend levensverloop. Vaak heeft hij een moeilijke relatie achter de rug met een verslaafde vrouw of is zijn vrouw tragisch gestorven. Veel ziekten in de familie of de dood van familieleden maken ook vaak deel uit van het leven van de oplichter, omdat hij zo probeert medelijden op te wekken. Bovendien staat hij alleen in het leven, met uitzondering van een minderjarig kind.

De oplichter ondervraagt je:

De dader wil ook alles over jou te weten komen. Wat zijn je hobby’s, welk beroep oefen je uit, hoeveel partners heb je gehad, welke auto rijd je, in wat voor soort huis woon je en heb je kinderen? Wees extra voorzichtig als de oplichter al na korte tijd trouwplannen smeedt.

De oplichter gaat charmant te werk:

Love-Scammers zijn altijd charmant en geven hun slachtoffer constant veel complimenten. Ze proberen zo emotionele afhankelijkheid bij het slachtoffer te creëren.

Snelle reactietijd bij chatten

Als je aan het begin van het virtuele kennismaken altijd direct een reactie op je berichten krijgt, moet je argwaan krijgen. Vraag je af hoe het mogelijk is dat de ander op elk moment kan antwoorden. Eis bij voorkeur een videochat en geef je gesprekspartner duidelijke instructies in de videochat die hij moet opvolgen.

Zo bescherm je jezelf tegen Love-Scamming

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van romantische oplichting, moet je enkele belangrijke punten dringend in overweging nemen.

Oplichters hebben altijd tijd om te chatten

Oplichters hebben altijd tijd om te chatten. Als zelfs vermeende artsen of soldaten 24 uur per dag beschikbaar zijn, moet je waakzaam zijn.

Accepteer geen verdachte verzoeken op internetplatforms

Wees direct argwanend als je plotseling een vriendschapsverzoek krijgt van een volledig onbekende persoon op Facebook of een vergelijkbaar platform. Accepteer dit niet als je de persoon niet kent uit het echte leven, vooral als de persoon uit het buitenland komt.

Gebruik je gezonde verstand

Iedereen verlangt naar ware liefde. Maar vraag je af waarom een ​​bijzonder aantrekkelijk en zeer succesvol persoon uit een vreemd land plotseling een langeafstandsrelatie met jou wil aangaan, hoewel hij jou nog nooit eerder heeft gezien.

Trap niet in te snelle liefdesverklaringen

Als een volwassen persoon na korte tijd chatten zonder een ontmoeting in het echte leven over liefde spreekt, moet je ook aan de bel trekken, want dat is niet normaal. Het ruikt eerder naar oplichting.

Stuur nooit geld

Hoe graag je ook met de vreemdeling van het internet chat, vergeet nooit de gouden regel: stuur nooit geld naar een vreemdeling van het internet. Stuur indien mogelijk ook geen dure dingen zoals een smartphone. Als iemand je echt leuk vindt, zal hij niet om geld vragen.

Leid geen geld door

Stel je bankrekening ook niet beschikbaar voor enige overschrijvingen als hij je vraagt een overschrijving van iemand te ontvangen en vervolgens de betaling door te sturen. In het ergste geval kun je dan strafrechtelijk vervolgd worden wegens witwassen.

Geloof niet te snel een blik in zijn rekening

Als hij je zijn bankgegevens stuurt en je je op een website inlogt op deze vermeende rekening en daar een hoog saldo ziet, is de bank waarschijnlijk nep. Niemand stuurt zijn bankgegevens naar vreemden. Bovendien kun je je alleen met een e-mailadres en een vijfcijferig wachtwoord zonder tweefactorauthenticatie aanmelden bij een online account.

Google helpt je

Denk er altijd aan dat alles op internet nep kan zijn. Google daarom namen, telefoonnummers, e-mailadressen en afbeeldingen om te controleren of er consistentie is. Eventuele tegenstrijdigheden moeten je wantrouwig maken.

De gevolgen van Love-Scamming

Als een slachtoffer geld heeft overgemaakt aan de oplichter, vormt Love-Scamming een strafbaar feit van oplichting. De oplichter vraagt het slachtoffer om geld en laat hem vaak geloven dat hij het geld terugbetaalt zodra hij uit zijn financiële problemen is bevrijd. Deze terugbetaling komt echter nooit.

Het slachtoffer is uiteindelijk financieel geruïneerd en bovendien emotioneel diep gekwetst.

Wat kun je doen als je slachtoffer bent geworden van Love-Scamming?

Als je al slachtoffer bent geworden van een oplichter, overweeg dan deze tips:

Negeer: Stop met het doen van verdere geldtransfers zodra je hebt ontdekt dat je slachtoffer bent van oplichting. Probeer ook reeds gedane overschrijvingen bij de bank terug te halen. Negeer ook berichten van de oplichter waarin hij probeert je emotioneel onder druk te zetten of je vertrouwen terug te winnen.

Breek het contact af: Je moet het contact met de dader volledig verbreken. Reageer niet meer op berichten, blokkeer idealiter de oplichter op alle platforms en overweeg om indien mogelijk zelf een nieuw e-mailadres en telefoonnummer aan te maken.

Bewijsmateriaal veiligstellen: Om de dader strafrechtelijk te kunnen vervolgen, moet je al het beschikbare bewijs veiligstellen, waaronder chatlogs, profielgegevens, e-mails, overschrijvingsbewijzen en bankafschriften.

Aangifte doen bij de politie: Doe aangifte bij de politie. Hoewel de vervolging moeilijk is, omdat de daders meestal vanuit het buitenland handelen, is dit bijzonder belangrijk als je overschrijvingen via je eigen rekening hebt laten lopen en nu zelf strafrechtelijk in het vizier van de banken komt.

Laat je chatpartner controleren

Als je niet zeker weet of je chatpartner eerlijk tegen je is en echt, laat hem dan controleren door onze privédetectives. Zo’n achtergrondcheck is discreet en geeft 100% informatie over de identiteit van de persoon. Als de persoon een liefdeszwendelaar is, komen we daar achter. Deze onderzoeken kosten weinig, maar leveren veel op: de waarheid.

Vertel ons meer over de persoon die je online hebt ontmoet. Je ontvangt dan een offerte voor een discreet achtergrondonderzoek. Schrijf nu een e-mail: info@lovescammer.com

Gerelateerde Artikelen

Onmiddelijke hulp bij overspel

Leven met het ontrouw

Leven na overspel

Problemen in de relatie

Professionele hulp en diensten

Nuttige informatie